Nieuwsbrief November 2005

Inhoudsopgave

 
Advertentie:
Wilt u adverteren in onze nieuwsbrief? Dat kan al vanaf 15 euro!
Meer informatie...
Google ontvangt 1000 Chinese sollicitaties in vijf uur

Er lijkt nog altijd weinig veranderd in het online muziekgebruik van consumenten. Volgens onderzoeksbureau JupiterResearch is het downloaden van muziek van uitwisseldiensten als Edonkey en Kazaa in Europa nog altijd drie keer zo populair als het kopen van muziek via legale diensten als iTunes of Napster. Zeker vijftien procent van de consumenten in Europa maakt nog altijd gebruik van gratis muziekuitwisseldiensten slechts vijf procent koopt de muziek legaal.
Dat zijn geen bemoedigende cijfers voor de muziekindustrie die juist gehoopt had dat met de komst van onlinewinkels als iTunes de verkoop van legale muziek zou toenemen.

Volgens Jupiter zijn het vooral 15 tot 25 jarigen die illegaal muziek uitwisselen. Analist Mark Mulligan van Jupiter denkt dan ook niet dat het illegaal uitwisselen van muziek snel zal verdwijnen. In tegendeel: 43 procent van de ondervraagden kopieert liever audio cd’s dan dat ze die kopen. Ruim veertig procent vindt cd’s domweg te duur.

Toch is het niet alleen kommer en kwel. Wereldwijd zullen de uitgaven aan online muziekdiensten dit jaar verdubbelen tot 750 miljoen dollar, zo voorspelt Jupiter. In de VS kopen dit jaar 20 miljoen mensen muziek bij diensten iTunes en 3 zo’n miljoen hebben een abonnement bij Rhapsody en Napster. Zestig procent van de kopers zijn tussen de 25 en 44 jaar oud. De meeste van deze consumenten hebben Mp3-spelers.

bron: Emerce


Computervragen?
Heeft u vragen met betrekking tot uw computer software of hardware? Wij raden hiervoor het gratis online Vragenforum.nl aan. U kunt zich hier in een paar tellen gemakkelijk gratis registreren. Al duizenden mensen gingen u voor! Dagelijks worden hier honderden computerproblemen opgelost.

Aan of afmelden
Wilt u deze Computermail nieuwsbrief niet meer ontvangen, of juist wel, en wilt u ook graag een vriend of collega attenderen op deze dienst, dan kunt u, of uw vriend en/of collega gebruik maken van het inschrijfformulier op onze website.

Breedbandinternet blijft sterk groeien

Breedbandinternet blijft sterk groeien. Het aantal aansluitingen steeg in de eerste negen maanden van dit jaar met 677.000 (21 procent) tot 3,84 miljoen, meldde onderzoeksbureau Telecompaper woensdag. ADSL neemt ruim 59 procent voor zijn rekening, kabel is goed voor een marktaandeel van 40,6 procent.

Volgens Telecompaper beschikte eind september 54 procent van de huishoudens over een snelle internetaansluiting. Dat was eind 2004 bijna 45 procent. Het onderzoeksbureau verwacht dat het aantal aansluitingen dit jaar boven de vier miljoen uitkomt.

Bron: Nu.nl


Advertenties:Van de redactie:
Aan en afmelden nieuwsbrief
Heeft u computer vragen?
Even wat van de redactie
Naar de website zelf

Nieuws
Smerigste straten van Nederland op internet
Google ontvangt 1000 Chinese sollicitaties in vijf uur
Eenderde internetters betaalt niet voor muziek
Online kijken waar landbouwsubsidie naartoe gaat

Computerhulp
Muziek en films kopen via het internet


Even wat van de redactie

Een computer opschonen kan op verschillende manieren. We hebben al vaker onderwerpen hierover besproken, maar dit keer twee zeer uitgebreide artikelen welke zijn ingezonden door een lezer! En de tips zijn niet de minste; zeer uitgebreide tips waarmee iedereen wel ergens voordeel kan halen. Niet wachten dus, maar meteen naar beneden scrollen en uitvoeren die suggesties. Succes!

Heeft u zelf ook tips? Wij horen ze graag! Stuur ze naar het e-mail adres vanwaar deze nieuwsbrief is gekomen.

 

Politie zet lijst verdachten op internet

De politie Amsterdam-Amstelland komt met een nieuw middel om criminelen op te sporen. Vanaf dinsdag staat er op de internetpagina van het korps een lijst met foto's tien gezochte verdachten. Het gaat daarbij niet om personen die verdacht worden van moord- en doodslag, maar om misdrijven als autoinbraken, winkelovervallen en diefstal.

Dat maakte de politie dinsdag bekend. Overigens benadrukt ze dat het niet om een top tien van criminelen gaat. De gezochte personen staan in willekeurige volgorde op de lijst. Het is de bedoeling dat er regelmatig nieuwe foto's op de lijst komen. De verdachten zijn niet onmiddellijk te zien. In eerste instantie zitten ze in een intern netwerk van de politie. Pas als daar niemand ze herkent, komen ze in overleg met het Openbaar Ministerie (OM) in de openbaarheid.

bron: Nu.nl


Veel gratis muziek gedownload voor eerlijke handel

Op de internetpagina van Novib werd dinsdag gretig gratis muziek gedownload. Aan iedereen die een liedje binnenhaalde, werd gevraagd een petitie te ondertekenen voor eerlijke handel. De petitie werd 1900 keer getekend. In totaal werden 69.000 liedjes gedownload, zo liet Novib woensdag weten.

Voor één dag kwam voor Nederlandse internetbezoekers muziek beschikbaar van enkele honderden bekende nationale en internationale artiesten zoals Racoon, Acda en de Munnik, Krezip, Moby, Franz Ferdinand en Bebel Gilberto. De muziek kan maximaal vijf keer gratis worden beluisterd, daarna waren de liedjes tegen betaling beschikbaar. Van die opbrengst ging 10 procent naar Novib.

Novib verzamelt handtekeningen voor eerlijke handel. Het verzoekschrift wordt aangeboden op een topconferentie van de Wereldhandelsorganisatie WTO in Hong Kong, begin december. Wereldwijd is de petitie al ruim negen miljoen keer ondertekend.

Bron: Nu.nl


Advertenties

Maak uw computer sneller door deze op te schonen

Het zal beslist wel eens zijn voorgekomen dat een besturingssysteem dat voorheen altijd goed heeft gewerkt ongemerkt trager is geworden. Vaak verschijnen er soms ook onverklaarbare foutmeldingen, hoewel dit geen verband hoeft te houden met een traag werkend systeem. Als deze meldingen betrekking hebben op bepaalde software is het de moeite waard eens onderzoeken of het beter gaat zonder die software. Deïnstalleren dus. Als die meldingen dan niet meer verschijnen heeft het dus daaraan gelegen. Je kan dan nog proberen deze software weer opnieuw te installeren. Het is mogelijk dat er dan geen problemen meer zijn. Maar als daarentegen dezelfde problemen zich weer opnieuw manifesteren zal je toch moeten overwegen of het niet beter is de software die dit veroorzaakt gewoon weg te laten. Maar zoals gezegd, het hoeft nog niet de oorzaak van een traag geworden systeem te zijn.

Oude muziek, foto, film of andere bestanden
Een andere oorzaak kan vervuiling van de harde schijf zijn, zoals restanten van verwijderde installaties die zijn achtergebleven. Maar ze zijn lastig op te sporen. Zo maar iets handmatig verwijderen kan de stabiliteit van het systeem aantasten. Ook muziekdownload programma´s laten restanten achter, vooral van files die voortijdig zijn afgebroken. Dat aantal kan behoorlijk oplopen. Als je weet waar die zijn opgeslagen kunnen ze zonder risico handmatig worden verwijderd.

Tijdelijke onnodige bestanden
Controleer ook regelmatig op de aanwezigheid van temporele bestanden, te herkennen aan tmp achter de punt, dus *.tmp. Ze zijn ongevaarlijk maar kunnen wel bijdragen aan de traagheid van het systeem. Ze zijn verder van geen enkel nut, maar er kunnen er op den duur wel honderden van zijn. Verwijderen dus, en de Prullenmand legen.

Schijf defragmentatie
Is de harde schijf misschien gefragmenteerd? Het klinkt misschien raar maar het is voorgekomen dat iemand al twee jaar een computer gebruikte zonder dit ooit te hebben gecontroleerd. Uiteraard was het systeem hierdoor traag geworden. Een goede gewoonte is om dit minstens 1 keer per maand even te analyseren.

Spyware
Het zijn niet alleen virussen die het systeem kunnen ontregelen. Spyware is wat dit betreft nog veel gevaarlijker. En spyware is niet te voorkomen. Het is dus noodzakelijk om er bijtijds bij te zijn en maatregelen hiertegen te ondernemen. Noodzakelijk is om elke dag, en niet zo nu en dan eens, zowel een virusscanner als een spyware scanner te runnen. Daar horen dan ook upgrades bij. Preventie is altijd beter dan een reparatie achteraf. Soms is kan spyware noodzakelijk voor de goede werking van een programa. Een antispyware programma adviseert in de regel wel of het nodig is dat bepaalde spyware moet worden verwijderd of dat het beter kan worden toegestaan. Als er twijfel over bestaat, dan maar beter voor verwijderen of voor quarantaine kiezen. Ook cookies zijn spyware die soms wel nut hebben.

Naast een antispyware programma kan ook Hitman Pro 2 dagelijks worden gestart. Vaak vindt dit programma, een bundeling van meerdere programma´s, nog meer spyware of andere verdachte zaken. Bovendien doet het ook aan schijfopruiming, dus ruimtewinst. Eigenlijk is het onmisbaar geworden.

Windows restaureren
Als na al deze maatregelen blijkt dat het systeem nog steeds niet merkbaar sneller is geworden dan kan nog slechts één ding worden geprobeerd: een Restauratie van het besturingssysteem uitvoeren, dus van Windows. Kies dus niet voor een schone installatie maar voor Restaureren. Alle geïnstalleerde software blijft behouden, met uitzondering van de Updates van Microsoft. Deze zal je dus na de restauratie opnieuw moeten opvragen en installeren.

Als dit uiteindelijk toch niet tot een verbetering heeft geleid, ja, dan zit er waarschijnlijk niets anders op dan Windows helemaal opnieuw te installeren. Of je moet een trage computer voor lief willen nemen. Meer hierover in het volgende artikel.

Bron: Dit is een ingestuurd artikel van een lezer. Bedankt!


Een nieuwe (schone) Windows installatie uitvoeren

Het is in zeer drastische maar soms noodzakelijke ingreep, als alle andere pogingen om het besturingssysteem weer vlot te krijgen hebben gefaald. Er moeten vooraf wel enige belangrijke voorzorgsmaatregelen worden genomen om verlies van vaak heel belangrijke gegevens te voorkomen.

 1. Verzamel zoveel mogelijk gegevens (documenten, archieven, foto´s, muziek) in een verzamelmap en plaats die in een veilige partitie. Het installatie programma van Windows zal de C partitie formatteren, dus daar is het niet veilig. Als je altijd maar één partitie hebt gebruikt kan je de map met gegevens op één of meerdere cd-roms branden.
 2. Transporteer alle emailadressen van een emailprogramma naar een veilige partitie, of ergens op de harde schijf om het hierna op cd-rom te branden.
 3. Bewaar alle gebruikersnamen en bijbehorende wachtwoorden in een document. Print het uit of sla het op (niet op C).
 4. Controleer de Bios. Het systeem moet eerst cd-rom lezen en dan pas de harde schijf.
 5. Soms is het nodig de computer te herstarten met de Windows installatie cd-rom in de drive. Maar het is ook mogelijk om meteen met de installatie te beginnen. Plaats dus de installatie cd-rom in de drive. Het installatiescherm van Windows XP Professional verschijnt meteen op het scherm. Kies de eerste optie: Install.
 6. Je zal moeten kiezen tussen Restauratie of Nieuwe installatie. Standaard staat het programma ingesteld op Restauratie, dus geef duidelijk aan dat je een nieuwe (schone) installatie wil uitvoeren.
 7. Het programma zal eerst gegevens verzamelen. Vervolgens heeft het programma informatie nodig. Je moet kiezen tussen twee verschillende formatteringen, NTFS of FAT32, of laten zoals het was. NTFS verdient de voorkeur. Voorts moet je het serienummer invoeren, een naam kiezen. Verder worden er vragen gesteld over land, taal en tijdzone. De installatie wacht net zolang totdat alle vragen zijn beantwoord. Pas dan begint de eigenlijke installatie. Afhankelijk van de hardware zal de totale installatie ongeveer 50 minuten in beslag nemen.
 8. Tenslotte wordt de installatie voltooid. Nu wordt het tijd om de belangrijkste software opnieuw te installeren. Maar start eerst de computer opnieuw op. Je zal merken dat de snelheid weer is zoals het vroeger was.
 9. Installeer nu eerst de programma´s die je meteen nodig hebt. Maar ga eerst naar Windows Update en kies Automatische Updates. Terwijl dit proces aan de gang is kan je al beginnen met alle noodzakelijke software te installeren, in volgorde van belangrijkheid, dus Microsoft Office, enz. Als intussen de Microsoft Updates binnen zijn vraagt het systeem of je de computer meteen wil herstarten. Stel het even uit, maak de installatie waarmee je nu bezig bent even af en herstart dan de computer. Hierna installeer je alle andere programma´s.
 10. Vraag jezelf even af of het noodzakelijk is alles te installeren. Programma´s die zelden of nooit worden gebruikt, en programma´s waarvan je weet dat ze onveilig zijn, kunnen beter weggelaten worden. Het zal de stabiliteit van het systeem beslist ten goede komen.
 11. Installeer vooral ook een virusscanner. Zoek tevens naar de laatste upgrade. Pas dan ben je pas echt veilig.
 12. De harde schijf zal nu zeer zeker gefragmenteerd zijn. Analyseer het en voer eventueel een defragmentatie uit.
 13. Zet alle bewaarde gegevens weer terug op de plaats waar je het hebben wil.
 14. Start de computer nogmaals op. De snelheid zal dit keer verbluffend goed zijn.
 15. Nu het systeem weer optimaal werkt, is het belangrijk om meteen even een veiligheidskopie te maken.

Bron: Dit is een ingestuurd artikel van een lezer. Bedankt!

Computermail.nl nieuwsbrief
Deze nieuwsbrief is verzorgd door: Computermail.nl in samenwerking met Zietuwel.nl